
Merhaba anne babalar size anne sütü saklama yöntemleri ve koşullarından bahsedeceğim;
Bu yazıyı okuyorsanız muhtemelen anne sütünün öneminin bilincindesiniz diye düşünüyorum. Sanıldığının aksine anne sütünü sağıp saklamak sadece çalışan annelerin değil bilinçli tüm annelerin üzerinde durması gereken bir husus. Bu yüzden bebeğini anne sütü vererek büyütmek isteyen annelerin daha verimli ve sağlıklı bir şekilde bu isteklerine katkıda bulunmak istedim. Çoğunlukla kendi tecrübelerimide ekleyerek işin ansiklopedik ve sayısal detaylarına değinmeden sade bir şekilde anlatmaya çalışacağım.
Anne sütünü saklayabilmek için gerekenler, dikkat edeceğiniz hususlar ve öneriler
Öncelikle anne sütünün saklanması için gerekli ısı koşullarından bahsedeyim.
Bu konuda farklı kaynaklarda ve farklı uzman görüşleri mevcut ben garanti olması açısından en asgari süreleri dikkate alarak yazacağım.
Oda sıcaklığında anne sütü saklama
Diyelim ki işe gideceksiniz ve evden ayrılmadan süt sağdınız ve bebeğiniz bu sütü gün içinde tüketecek; işte böyle durumlarda sütünüzü buzluğa yada buzdolabına koymanıza gerek yok Anne sütü oda sıcaklığında 6-8 saat bozulmadan değerlerini koruyarak saklanabilir.
Unutmayın oda sıcaklığından kasıt 22-24 derece arasıdır. eğer ortam bu değerden daha sıcaksa bu süre sıcaklık arttıkça kısalacaktır eğer ortam daha soğuk ise bir miktar saklama süresi artacaktır.
Fikir vermesi açısından şunu da ekleyeyim örneğin 15 derecelik bir sıcaklıkta 24 saate kadar anne sütü saklanabilir. sağdığınız anne sütünü Bu saat ve koşullar içinde bebeğinize vermeyecekseniz mutlaka buzdolabına koyun.
Buzdolabında anne sütün saklama
Sütü sağdınız bebeğinize gün içinde değilde; birkaç gün içinde vermeyi planlıyorsanız anne sütünü bu yöntem ile saklamalısınız. Buzdolabının soğutucu kısmında sütü dondurmadan en az 3 gün en fazla 7 gün bozulmadan bu şekilde saklayabilirsiniz. Buzdolabınız yeterli ve dengeli bir soğutma yapmıyorsa; süre mutlaka kısalacaktır bunuda göz önünde bulundurun.
Buzdolabının buzluk kısmında anne sütünü saklama
Eğer sütünüz fazla geliyor stok yapmak istiyorsanız yada herhangi bir sebeple uzun süreler sonunda sağdığınız sütü kullanacak iseniz sütü dondurarak saklamak sizin için en iyi çözüm olacaktır.
Sütü dondurarak saklama süresi buzdolabınızın dondurucu kısmının ne kadar çok ve stabil soğuttuğuna göre değişecektir.
Tek kapılı bir buzdolabının buzluk kısmında ortalama 2 hafta kadar saklama süresi olacak iken çift kapılı bir buzdolabının buzluk kısmında 3-4 ay kadar saklama süresi olacaktır.
Eğer dondurucu kısımlarının ne kadar iyi koşullar sağladığını bilmiyorsanız buzdolabınızın kullanma kılavuzunda yada genelde kapağında yer alan * (yıldız) sayısına bakın, ne kadar çok yıldız okadar iyi saklama koşulları ve uzun süre anlamına gelecektir.

Derin dondurucuda anne sütünü saklama
Çok daha uzun süre anne sütünü saklamak istiyorsanız veya bulunduğunuz yerde sık sık veya uzun süreli elektrik kesintisi oluyorsa; buzdolabının dondurucu kısmı çözülüp sütü bozabileceğinden bunun yerine derin dondurucular sizin için en uygun seçenek olacaktır. Dediğim gibi elektirik kesintisi konusunu saymazsak özel sebepler (hastalık, ilaç kullanımı vs) veya zorunluluk olmadan bu kadar uzun süre süt saklamak pek mantıklı değil.Ayrıca sütü çözüp kullanmak daha fazla zamanınızı alacaktır. Derin dondurucular genel itibariyle -15 dereceden daha fazla soğuttukları için en az 6 ay dan 1 yıla kadar süt saklamanızı sağlayabilir.
Anne sütünü saklayabilmek için gerekli şeyler
İlk olarak sütü sağabilmeniz için göğüs pompasına ihtiyacınız olacak. sizin seçiminize göre manuel, otomatik pilli veya elektrikli olanlar mevcut. (göğüs pompası seçimi hakkında şu yazımı okuyabilirsiniz)
sağdığınız sütü buzdolabında saklamak için özel yapılmış kaplara veya süt poşetlerine ihtiyacınız olacak.
ve tabiki Buzdolabı veya derin dondurucu.
Anne sütünü sağmak ve saklayabilmeniz için Tavsiyelerim
- Bebeğinizin süt emme peryotlarını ve miktarını göz önünde bulundurarak mümkün olduğunca sık sağım yapmaya çalışın. Hem sütünüz artacak hemde bebeğiniz büyüdükçe daha çok süt emeceğinden ilerleyen zamanlarda saklamak için süt arttıramayacaksınız.
- Anne sütünün doğal olarak mikrop kırıcı özelliği var ama yine de en çok dikkat etmeniz gereken şey hijyen.
- Süt sağmadan önce mutlaka elinizi yıkayıp kurulayın.
- Göğsünüzün ucunu ve çevre sinide dikkatlice temizleyin.
- Kullanacağınız göğüs pompasını her kullanımdan sonra temizleyip kurulayın.
- Benim düşüncem buzlukta süt saklamak için en pratik çözüm süt poşeti kullanmak. Şekil alabildikleri için buzlukta yer sıkıntısı yapmıyorlar, plastik veya cam saklama kapları azıcık bir süt için bile yer kaplıyorlar.
Çok miktarda stok yapmak isterseniz de extradan maliyet oluşturuyorlar. Bu süt torbaları önceden sterilize edildiklerin direk sütü koyup dolaba koyabilirsiniz. Plastik veya cam kaplar her kullanımdan sonra sterilize edilmesi gerektiğinden biraz zahmetli oluyorlar. - Plastik kap veya torba alırken Mutlaka anne sütünü saklamak için imal edilmiş bpa içermeyenleri satın alın. (eğer aklınızda hala soru işareti varsa tabiki tartışmasız en iyi meteryal cam)
- Hem günlük kullanım için hem de buzlukta saklamak için süt sağıyorsanız günlük kullanacağınız miktarı biberona doldurun.
- Farklı zamanlarda sağdığınız sütü birbirinin üzerine eklemeyin. Her sağım için ayrı bir poşet kullanıp dolaba koyun.
- Çok miktarda sütü bir kaba koyup dondurmayın; Bebeğinizin içmediği kısım israf olacaktır. Farklı miktarlarda süt poşetleri yapın ki ileride Bebeğinizin ihtiyacı kadar sütü dolaptan çıkarıp kullanabilesiniz
- Donmuş ve çözülmüş sütü kesinlikle tekrar dondurmayın. (sadece süt değil genel olarak gıdaların çoğu bu şekilde tüketilmez)
- Saklama torbalarının üzerine sağım tarihini mutlaka yazın. Dolaptan bu tarihlere göre eskiden yeniye doğru çıkarıp kullanın.
- Süt Saklama torbalarında boş kalan kısmın havasını çıkarın. Kapları ağzına kadar doldurmayın donan süt bir miktar genleşecektir.
- Eğer cam veya plastik saklama kaplarını defaten kullanıyorsanız her kullanımdan sonra yıkayıp kurulayın sonra süt koyun.
- Eğer göğsünüzde yara varsa, hastaysanız, bebeğinizde pamukçuk varsa süt saklama konusunu doktorunuza mutlaka danışın.
- Donmuş sütü bebeğinize vermek için hızlıca çözmek istiyorsanız ılık suyun içine süt saklama poşeti yada kabıyla koyup çözün. Aniden ısıtarak sütü çözmek besin değerini düşürecektir.
- Anne sütü kesinlikle kaynatılmaz. yüksek sıcaklıklara kadar ısıtılmaz.
- Mikrodalga sağlık açısından çok tartışılan bir konu olduğundan; bence okadar emek verilmiş, altın değerindeki anne sütünü riske etmeye değmez. Bu yöntemi kullanmayın.
- Çözdüğünüz anne sütü biraz ayrışabileceğinden hafifçe sallayarak karışmasını sağlayın. (yayık gibi çalkalamayın :))
- Anne sütünü güneşe maruz bırakmayın donmuş sütü çözmek için bu yöntemi kullanmayın.
- Dolabın soğutucu kısmını kullanıyorsanız sütü dolabın kapak kısmına ve duvarlarına yakın koymayın. Kapak kısmı dolabın kapağını açıp kapattığınızda sütte ısı farkı oluşmasına sebep olacaktır.Oldukça detaylı bir yazı yazdığımı düşünüyorum yinede bahsetmediğim hususlar olduğunu düşünüyorsanız alta yorum yazmaktan çekinmeyin. Sağlıcakla kalın…
sütüm yeterli değil. oyüzden stok yapmak için hiç süt arttıramıyorum. tavsiyeniz varmı bu konuda ?