Merhaba değerli Ebeveynler. Yine hayatımıza anlam katan bebeklerimiz için, oldukça yararlı bir konu dan bahsedeceğim. buğünkü konumuz Bebeklerde Kulak Kaşıntısı ve bebeklerin kulaklarıyla oynama sebepleri. Bizim kızımızın da son zamanlarda sık sık yaptığı bir hareket oldu bu yüzden konu hakkında yaptığım bir araştırmanın detaylarını sizlerle paylaşacağım. Şükür ki bizim kızımızda hastalık la alakalı bir durum ortaya çıkmadı, sizin yavrunuzda da kulak kaşıma veya oynama hareketleri varsa yazımın devamını okumanızı tavsiye ederim buyurun başlayalım.

Bebeklerde kulak kaşıntısı neden olur?
Eğer bebeğiniz kulaklarını kaşımaya başlamış ve durmadan kulaklarıyla oynuyorsa, başlangıç olarak bu durum kendi bedenini tanımakla meşgul olduğu şeklinde düşünülebilir. Çünkü bu tür bir şikayetle Çocuk doktoruna giden birçok anne baba, bizim gibi doktorundan bu cevabı almıştır diye düşünüyorum
Ancak bebeklerin, ağrı bulunmayan bir takım rahatsızlıkları kestirmesi de mümkün değildir. Bu nedenle biz ebeveynlerin yapacağı en güzel şey, yine de onları bir çocuk doktorla götürmek olacaktır. Kulak kaşıntısı, kulak ve kulak çevresinde görülebilecek birtakım rahatsızlıkların habercisi de olabilir. Aşağıdaki alt başlıklarda, bebeğin kulaklarını çekmesine, kulaklarıyla oynamasına ve kulaklarını kaşınmasına yol açan farklı sebepleri bulabilirsiniz.
Diş çıkarması:

Başlığımız bebeklerin kulaklarını kaşıması, şeklinde olsa da, birçok anne baba diş çıkarma ile bebeğin kulaklarının kaşınması arasında haklı olarak bir bağlantı kuramamaktadır. Ancak bebeklerde diş çıkarmanın, kulak kaşıma nedenleri arasında başta geldiği bilinmelidir. Bunun en büyük nedeni ise, diş çıkaran bebeğin çene altında bulunan sinirler nedeni ile, hafif ağrılar ve kaşıntılar şeklinde kulak bölgesini uyarmasından kaynaklanmaktadır.
Diş çıkaran bebeklerde normalden biraz daha yüksek ateş problemi var ise, kulak kaşınmasının en büyük nedeni diş çıkarması diyebiliriz. Bizim üzerinde en çok durduğumuz sebep buydu ama henüz diş çıkarmaya başlamadı
Banyosu:

Banyo esnasında bebeğin kulağına şampuan ya da sabun köpüğü kaçması da, kaşıntıya sebep olan etkenlerden birisidir. Şayet bebeğin kulağında şampuan ya da sabun köpüğü kalmışsa, bunu kulak çöpü ile temizleyebilirsiniz. Ancak olayı abartarak, kulak temizleme çöpü ile bebeğin kulağını çok fazla kurcalamamak gerekir. bu durumda Bebeklerde kulak kaşıntısına neden olmaktadır. Ayrıca bebekler için üretilmiş kulak çubuklarını kullanmanızı tavsiye ederim.
Dış Kulak Yolu İltihabı:
Bebeğinizin kulağını kaşıdığı, çekiştirdiği ya da kulağına dürtme hareketleri yaptığını görüyorsanız, bunun nedeni büyük ihtimalle dış kulak yolu iltihabı olabilir. Dış kulak yolu iltihaplanmasının sık görülen nedenleri arasında, kulağa su kaçması gelmektedir. İkinci bir neden ise, kulak temizleme çöpünün fazla ve derinlerde kullanılması nedeniyle, kulak yolunun tahriş olması olarak görülür.
Kulak Enfeksiyonu:

Orta kulak iltihabı şeklinde de anılan kulak enfeksiyonu, kulak kaşıntısına neden olan etkenlerden birisidir. Özellikle 6 ay ve 3 yaş arasındaki bebeklerde, oldukça yaygın şekilde görülür. Genellikle uyku problemleri, kulak akıntısı, burun akması ve ateş gibi soğuk algınlığı belirtilerine benzer belirtiler gösterebilir. Kulak bölgesinde terleme görülmesi ve bu terin sıklıkla temizlenmemesi durumlarında da, kulak bölgesi tahriş olacağı için kulaklarda kaşınma meydana gelebilir.
Nedenleri farklılık gösterse de, bebeklerde kulak kaşıntısı görüldüğünde Çocuk Hastalıkları uzmanına götürülerek muayene edilmesini tavsiye ediyorum. Umarım sizin bebeğinizinde kulağıyla oynama sebebi sadece keşfetme dürtüsüdür. Kulağın beyne yakın bir bölge olduğu düşünüldüğünde, konunun ehemmiyeti daha iyi anlaşılmış olacaktır. Bebeğinize ve size sağlıklı günler diliyorum.