Bebeklerin Uyku Düzeni ne Sahip Olması İçin Yapılması Gerekenler

Merhaba
Yeni ve yine merak edilen bir yazı ile karşınızdayım Yavrularımızın uyku düzeni ne sahip olması ve böylelikle rahat bir uyku uyuması için, yapılması gerekenleri bilmek, hem onlar için hem de bizler için önemlidir. Uyku sadece bedenin bir kısmını değil, organlarımızda dahil olmak üzere, tüm bedenimizi dinlendirmektedir. Bu yüzden özellikle bebeklerde ve gelişim sürecindeki çocuklarda, sağlıklı ve düzenli uyku son derece önemlidir.
Artık hem sizin, hem de bebeğinizin uykusuz kaldığı o gecelere bir dur diyebilirsiniz. Bunu yapmak içinde, mutlaka bebeğinizin iyi bir uyku düzenine sahip olmalısını sağlamalısınız. Bunu nasıl yapmanız gerektiğini öğrenmek için, yazımızın devamını sabırla okuyun.

1- Bebeğinizin Uyumasını Öncelik Haline Getirin.

uyku düzeni
uyku düzeni

Bunu yapmak sadece sizinde rahat bir uyku uyumanızı sağlamakla kalmayacaktır. Onun uyku alışkanlıklarını mutlaka önemseyin. Bu bebek gelişimi için oldukça önemlidir. Onun kolları, gözleri, kalbi ve hatta beyni gibi, tüm organlarının uykuya ihtiyacı vardır. Amerikalı çocuk doktoru olan ve bebeklerin sağlıklı gelişim süreçleriyle ilgili birçok kitap yazan Doktor Marc Weissbluth, Belirli bir uyku düzenine sahip olmayan ve geceleri sıklıkla uyanan bebeklerin, ileri ki dönemlerde yavaş öğrenme ve algılama, dikkat bozukluğu ve asabiyet gibi bir takım olumsuzluklar ile karşı karşıya kalacağının altını çiziyor.
Bu sebeple onun deliksiz bir uyku ile, düzenli bir şekilde uyumasını sağlayın.

2- Uyku Düzeni için Uzmanından Destek Almaktan Çekinmeyin.

uzman yardımı
uzman yardımı

Bebeğinizin uyku düzeni hakkında gerekli eğitime başlamadan önce ve başladıktan sonra, bir uzmandan neler yapabileceğiniz hakkında yardım alın. Biz bu konuya, çocuğunuzun mevcut durumunu net olarak bilmediğimiz için derin bir yorum yapamasak bile, onu muayene eden bir doktor, yapmanız gerekenler konusunda size daha iyi yardımcı olacaktır. Ayrıca uzman, onun sorunsuz bir şekilde uyumasına engel olacak farklı olumsuzlukları da fark ederek, yapması ve yapmanız gerekenler hakkında sizi aydınlatacaktır.

3- Uyku Saatleri Önemlidir. Not Alın.

uyku saati
uyku saati

Bunu yaparak, onun için en ideal uyku saatini bulmak mümkündür. Uyku saatini not alın ve gece genellikle hangi saatlerde uyandığını not alın. O saatler birbirine yakınsa, mesela bir ışık, genellikle aynı saatlerde yoldan geçen bir araba, herhangi bir gürültü gibi faktörler nedeni ile de uyanıyor olabilir. Saati not almak, uyanma sebebini ve onun için ideal uyku saatini bulmanıza yardımcı olacaktır.

4- Bir Farklılık Yapın.

Mesela onu uyutabilmek için, her gün aynı saatte farklı bir şeyler yapın. Sakinleştirici bir aktivite sayılabilecek kitap okuma, Saçlarını karıştırma ve buna benzer şeyleri, 15 dakika boyunca yapın. Bu sonraki günler için alışkanlık kazandıracağından, uyumasına yardımcı olacaktır. 6 aydan büyük bebekler içinse, bazı oyuncakları da işin içerisine katabilirsiniz.

5- Başlangıç Tarihi

Onun uyku düzenini kurmak için, uygun bir başlangıç tarihi seçin. Seçeceğiniz tarihten sonraki ilk 3 hafta, odasında ve yatağında herhangi bir değişiklik yapmayın ve bundan emin olun. Böylelikle alışma süreci olan ilk 3 haftada, bebek odasını ve yatağını yadırgamayacak olup, sizin istediğiniz uyku düzenine daha çabuk adapte olacaktır.
Bu tarihi sizin izin gününüze ya da yıllık izin gibi uzun soluklu bir tatile getirmek daha yararlı olabilir.

6- Bebek Odasının Hava Koşulları

Uyuduğu odanın hava koşulları da, sağlıklı ve mışıl mışıl bir uyku için önemli bir etkendir. Karanlık ve serin bir oda, daha rahat uyumasını sağlayabilir.

7- Onu Yatağına Uyanıkken Götürün.

Bebeğinizi yatağına götürürken uyanık olması, aslında onun hemen uyuyabilmesi adına en önemli faktörlerden birisidir. Evet, belki ilk okuduğunuz da, ne alakası var ki? diyebilirsiniz. Ancak insanlar için alışkanlıklar çok önemlidir. Bu küçük bebeklerimiz içinde geçerlidir. Onu yatağa uyumadan önce götürün. Başında uyuyana kadar oturun. Bilinçaltı olarak, bu alışkanlıkları kazandığında uykuya gittiğine alışmış olacak, daha hızlı ve sorunsuz şekilde uyuyacaktır.

8- Oturduğunuz Yeri Değiştirin.

Yine bilinçaltı bir olay ile karşı karşıyayız. Yukarıdaki madde de, uyuyana kadar yanına oturun demiştim. Uyku düzeni sağlanmaya başlanıp, bebeğiniz rutine alıştığında, yavaş yavaş oturduğunuz yeri değiştirin. Bunu yaparak, ileri de siz yanında olmadan da uyumasına alışmış olacaktır. Yani oturma eylemini, yavaş yavaş rutin olmaktan çıkarmalısınız.

9- Mutlaka Tutarlı Davranın.

Bebeğinizin uyku düzenini sağlamak için yapacağınız en önemli davranışlardan birisi de, tutarlı davranmaktır. Onu gece ağladığında sakinleştirmek için kucağınıza alabilirsiniz. Ancak onu sakinleşmesini sağlarken, yine eski uyku alışkanlıklarını kazanmasına engel olmalısınız. Eğer sakinleşmedi ise, onu odasının dışında sakinleştirmeyi deneyebilirsiniz. Herhangi bir nedenle kurduğunuz uyku düzeni bozulursa, mümkün olduğu kadar kısa sürede, yeniden yeni uyku düzenine geçmeye özen gösterin.
Bebeklerde uyku eğitimi, yaşamlarının önemli bir bölümü için son derece önemlidir ve bu alışkanlıkların bebeklik döneminden itibaren kazandırılması, onların gelişme dönemlerine kadar oldukça olumlu etkiler sağlamaktadır.
Sağlıklı ve mutlu bir nesil yetiştirmeniz dileklerimle

(18) yorum yapılmış

  • Gerçekten çok yararlı bilgiler var. Düzenli ve kaliteli bir uyku gerçekten bebeklerin gelişimleri için çok önemli, faydalı yazınıza ek olarak bende kendi uyguladığım nacizane bir katkıda bulunmak istiyorum yeni doğan ve ilk birkaç aylık süreçte bebekler uykuya dalmadan önce zifiri karanlık ve aşırı sessizlik olsun diye şartlanmamak gerek, hafif bir ışıkta ya da normal bir tonla yanında konuşarakta (devamlı bir ışık devamlı bir konuşmayı kastedmiyorum..) bebekler kaliteli bir uykuya dalabilir, bu şekilde yapılırsa bu dönemlerde ve ilerideki dönemlerde ufacık bir sesten derin uykudan uyanmazlar ve uyku kalitelerini koruyabilirler, diğer türlü sessizlik ve ışıksız bir ortamda uyumaya alışıldığında en ufak bir ses ve ışıkta uykuları dağılabilir, tekrar uykuya dalmada zorlanabilirler… 😉

  • Ebeveynler olarak onları çok iyi gözlemliyor olmamız ve bu uyku düzenlerine ayak uydurabilmemiz çok önemlidir.

  • Bebeklerin uyku düzeni hakkında bilgilendirdiğiniz için çok teşekkür ederim. Yararlı bir bilgi olmuş

  • bebeklerin uyku düzeni çok önemlidir sağlıklı yetişmesi için bunlara dikkat etmek her zaman gereklidir.

  • En büyük eksiğimiz not almamak hocam çocuğumuz uyku konusunda da geçerli bu, hayatımızdaki diğer işlerde de…

  • Bebek bir ailenin direği diyebilirim. Bebek adayı olarak önerilerinizi dikkate alacağım çok teşekkürler.

  • diğerlerini uyguluyorduk ama bir farklılık yapmak önerisi benim için yeni öğrenilen bir bilgi oldu ve de çok faydalı bilgi. biz bizim kızı yatmadan önce haşat edip öyle yatırıyoruz çünkü 🙂

  • Anne adayı olarak bunları göz önüne alıp yapılması gerekenleri yapıcağım teşekkürler

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.