Merhaba sevgili anne ve babalar. Bu yazımda bebeklerimiz için oldukça önemli olan, bir geçiş döneminden bahsetmek istiyorum. Başlıkta ek gıdaya geçiş sınavı olarak bahsettim çünkü; çok zorlandığımız, her kafadan bir sesin çıktığı, kararsızlıklar yaşadığımız bir dönemdi, şükür ki şuana kadar başarılı olarak atlattığımızı düşünüyorum. işte kızımızın bu geçiş döneminde araştırdığım ve tecrübe ettiğim hususları, sizlerinde yararlanması açısından burada paylaşmak istedim.
Belki oldukça göz ardı edilen ancak son derece önemli olan ek gıdaya geçiş dönemi, bebeklerimizin sağlıklı ve zamanında beslenmesi için dikkat etmemiz gereken önemli unsurlardan birisidir. Bebeklerde ek gıdaya geçiş dönemi, aynı zamanda sağlıklı beslenme eğitimi şeklinde de algılanabilir. Bu dönemde atacağımız her adım, bebeğimizin sağlıklı beslenme alışkanlığını kazanmasına vesile olacaktır.
Ek Gıdaya Nezaman Geçilmeli
Şunu belirteyimki ek gıdaya geçişin en zor kararı nezaman geçilmeli sorusu.
3 çocuk büyütmüş annem 4. aydan sonra ek gıdaya geç dese de; farklı doktorların görüşlerini almadan karar vermedik. Kızımızın doktoru 4. aydan itibaren; ilk başlarda tadımlık 5. aydan itibaren ise yoğurt meyveden başlangıç yapmamızı önerdi başka bir çocuk doktoru ise 5. aydan hatta 6. aydan sonra ek gıdaya geçmemizi tavsiye etti. Çevremdeki annelerden de hep farklı görüşler çıktı. Bizim en büyük korkumuz acaba ek gıdaya geçişte memeyi bırakırmı? ve anne sütü almayı azaltırmı? düşüncesi oldu.
Eş dostun görüşlerini ve istisnaları saymaz isek; uzmanlar ”anne sütü ile beslenen bebeklerin, ek besinlere geçişi en erken altıncı ayda başlamalıdır”diyorlar bizde bu yönde karar vererek ek besinlere geçişi 6. ay olarak hedef koyduk. Yalnız sonrasında işler hesapladığımız gibi olmadı. Kızımız anne sütüyle düzenli beslenmesine rağmen 4.-5. ayları arasında neredeyse hiç kilo almadı (doktor çok hareketli bir bebek olmasına da bağlıyor) bu sebeple ne erken ne geç olsun diye 5. ayını doldurduğunda sadece tadımlık ek gıdalar vermeye 6. ayını doldurduğunda ise tamami ile ek gıdaya geçmiş olduk. Korktuğumuz gibi anne memeyi bırakmadı. ayrıca anne sütü almayıda azaltmadı. Herhangi bir alerji, kusma reddetme sorunuda yaşamadığımızdan geçiş zamanlamasını başarıyla tamamladığımızı düşünüyorum.
Ek Gıdaya geçmek için Bebeğinizin Gelişimi yeterlimi
Ek gıdaya geçiş döneminde, bebeklerin bir takım gelişmelerinin de takip edilmesi önemlidir. Bebeğin oturabilmesi, göz ve el uyumunun gelişmiş durumda olması ve başını dik tutması gibi bir takım işlevleri, biraz destek ile de olsa yapabiliyor olması gereklidir. Küçük meleklerimiz bazen verdiğiniz besinleri dili ile itiyor olabilir. Bu durum zamanla ortadan kalkacak ve normal sayılabilecek bir durumdur. Aynı zamanda yutma ve çiğneme gibi fonksiyonlarını da geliştiren meleklerimiz, ek gıdaya geçiş dönemine tam olarak hazırdır diyebiliriz. siz yinede bebeğinizin gelişimine göre doktorunuzun fikrinide almayı unutmayın yukarıdada yazdığım gibi bebeğinizin kilosu veya gelişim durumuna göre ek gıdaya geçiş tarihi ileri geri sarkabilir. Şunuda ekleyeyim Ek gıdaya geçiş döneminde kesinlikle anne sütü ihmal edilmemeli, bu besinlerin anne sütüne takviye olduğu unutulmamalıdır.
Farklı besinleri bebeğiniz açken deneyin
Ek besine başlarken, bunun küçük parçalar şeklinde ve az miktarlarda olmasına dikkat edin. Bebeğiniz alıştıkça açlık durumuna bakarak, besinleri biraz artırabilirsiniz. Aynı zamanda bebek yemediği bir besine sürekli zorlanmamalıdır. Burada eklemek istediğim bişey daha var. Doktorumuz özellikle yumurta sarısını takviye olarak günlük vermemizi söylediğinden bizde her kahvaltısında menüye eklemeye çalıştık ama bir süre sonra yumurtayı reddetmeye bazende (tiksindiğini düşünüyorum) öğürmeye başladı sonrasında yumurtayı hergün değilde aralıklarla vermeye devam ediyoruz. Demek istediğim sizde bu hataya düşüp aynı besini sürekli verip bıkkınlığa sebep vermeyin. Farklı gıdalarla karıştırıp farklı tad oluşturup bebeği bir nevi kandırmakta oldukça işe yarıyor.
Uzmanlar ek gıdalara başlanırken ilk kez denenecek yiyeceklerin, bebeğin aç olduğu bir zamanda ve öğle öğününde verilmesi gerektiğini söylüyorlar. Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli husus ise, ilk verilen ek gıdaların bebekte kusma, döküntü ve ishal gibi sorunlara neden olup olmadığının kontrol edilmesidir. Hani tadımlık diye bahsettiğim konu bu; öyle doyurasıya değil 1-2 çay kaşığı kadar veriyoruz öncelikli amaç alerjiye neden olan yiyecekleri tespit etmek.
Uzmanlar Ek besin döneminde kesinlikle biberon kullanılmaması gerektiğini söylüyorlar, biz bunu tam olarak başaramadık bazı meyveleri blenderden geçirip biberonla veriyoruz ancak böyle yiyor çünkü. Hiç yememesinden iyidir diyorum ben.
Birde Münkün olduğunca taze ve doğal besinleri vermeye çalışın bebeğinize.
Bir yaşından önce inek sütü vermeyin
İnek sütünün yararının fazla olmadığı konusu bu aralar oldukça tartışılıyor ayrıca İnek sütü küçük bebeklerde, bağırsaklarda gizli kanamaya neden olabilmektedir. Aynı zamanda bebeklerde görülebilecek farklı alerjilerin ortaya çıkmasına da neden olabilir. Bu nedenlerden dolayı uzmanlar, bebeklere bir yaşından önce inek sütü verilmemesi konusunda anne babalara uyarılarda bulunuyorlar. Zaten hazmının bebekler için çok zor olduğunuda herkes biliyor artık.
Hazır besinleri yavrularınızdan uzak tutun
Ek gıdaya geçiş döneminde ve sonraki 1-2 yıllık dönemde, hazır besinleri bebeğinizden uzak tutmanız, sağlıklı beslenme alışkanlığı açısından önemli bir yere sahiptir. Bebeğiniz aldığı ek gıdanın tazeliğini ve lezzetini, tam olarak hissetmelidir. Tatlı meyveler ya da pekmez, bebeğinize doğrudan şeker vermekten çok daha iyi bir seçim olacaktır. Sert kuruyemişler ise, çok az miktarda ezilerek verilebilir. Çay ise, bebek beslenmesinde hiçbir şekilde olmamalıdır.
Zorunlu kalmadıkça hazır mamalarıda vermeyin bebeğinize. Az önce söylediğim gibi eğer bazı besinleri seçiyorsa farklı besinlerle karıştırıp verin. Bizim kızımız özellikle sebzeleri yemekte inat ettiği için farklı kombinasyonlar deneyip sevdiği tadları bulmayı deniyoruz ve oldukça işe yarıyor.
Ek gıdaya geçiş döneminde sebze ve meyveler tercih edilmelidir
Patates, kabak ve havuç gibi sebzelerin, püre haline getirilerek bebeklere verilmesi uygundur. Meyve olarak da genel olarak tüm meyveler tüketilebilir. Ancak yine iyice püre şekline getirilmiş olmalı ve suyu da içirilmelidir. çilek 1 yaşına kadar alerji riski yüksek olduğundan tavsiye edilmiyor neredeyse her doktor bunu söylüyor. buna dikkat edin. Portakal ve greyfurt tarzı meyveler ise, asit içeriği fazla olduğu için çok az miktarlarda verilmelidir.
Kızımız şuan 9 ayını tamamladı. Kendi görüş ve tecrübelerimden bir kaç seyi ekleyerek yazımı burada bitirmek istiyorum.
- Eğer ek gıdaya çok fazla yüklenirseniz bebek meme emerken kolaya kaçıp memeyi çabuk bırakıyor. Ek gıdalar ana öğün değil takviye buyüzden öncelik herzaman anne sütü.
- Birden fazla ek gıdayı aynı gün vermeyin alerji ve bebeğin tadını sevmemesi ihtimalinde hangisinden kaynaklandığını tespit etmek zor olacaktır.
- Çabalamanıza karşın mama kaşığı ile hiç yemiyorsa cam rendeyle yada blenderden geçirdiğiniz sebze meyveleri birazda kaynamış su ekleyerek biberonla verin; bizim oldukça işimize yarayan bir yöntem oldu. Eğer biberon emziği tıkanıyorsa emzik kısmındaki deliği biraz büyülterek tıkanmasını önleyebilirsiniz.
- Bizim kızımız gibi bazı besinleri çok reddediyorsa önce sevdiği besinden verip ağzını açmasına teşvik edip arada yemek istemediği besinlerden vererek kandırmaya çalışın :))
- Kuru veya ağızda topaklanan gıdalar verdiğinizde su içirip yutmasını kolaylaştırın.
- Çok sıcak veya soğuk hiçbirşey vermeyin.
- Özellikle yoğurt ılıtıldığında çok çabuk ekşiyor buzdolabından çıktıktan sonra bir kaç saat içinde tüketin.
- Yedireceğiniz sebzelere kendi hazırladığınız et suların dan ekleyerek hem tadını güzelleştirip yavrunuzun sevmesini sağlar hemde besleyici olmasını sağlarsınız
- Münkün olduğunca cam ürünler kullanın. (Biberon, tabak, rende vs)
Sağlıcakla Kalın…